Reklam

Ankara Haberleri

Manşet

Gazete Sağlık

7 Şubat 2016 Pazar

Sınıf Öğretmenlerinin Ek Ders İsyanı

 Bir sınıf öğretmeni, hasta olsa bir gün okula gelemese, o bir gün için hemen 7 saat ek ders ücreti kesiliyor. Sebep olarak da, önce maaş karşılığını doldurmalısın deniyor. Hele bu hastalık 2 gün olunca anında 14 saatlik ek ders kesiliyor. Bu kesinti okulların tatil olduğu 1 ocak gibi 1 mayıs gibi ya da kurban bayramı gibi günlerde de oluyor. işin özü haftada 2 gün okula gelmezsen bir haftalık 14 saat ek ders ücreti kesiliyor. Ama işin garibi sınıf veya branş öğretmeni 2 gün herhangi bir sebepten dolayı okula gelemeyince 14 saatlik ek dersi kesilirken, aynı durumda olan bir rehber öğretmene,  müdüre veya müdür yardımcısına "sen de önce maaş karşılığını doldurmalısın." denmiyor da sadece gelemediği günün ek dersi kesiliyor. Burada bir adaletsizlik yok mu? Yanlış anlamayın, ben onlarınki de bizimki gibi kesilsin demiyorum, onlarınki kesilmeden olabiliyorsa aynı okulda çalıştığımız bizlerinki neden olmasın.  

Örnek vermek gerekirse, 1 mayıs işçi bayramı tatili hafta içine denk gelirse:

Sınıf ve branş öğretmeninden 7 saat ek ders kesintisi yapılıyor 

Müdür, rehber öğretmeni ve müdür yardımcılarından ise 4 saat ek ders kesiliyor. 

Bu ayrı ayrı uygulama anlaşılır bir durum değil. İşin daha vahim olan boyutu, 1 mayıs tatil diye veya 1 ocak tatil diye öğretmenin dışında acaba hangi memurun maaşından kesinti yapılıyor. Hele hele ramazan veya kurban bayramı hafta içine denk gelirse kesinti o zaman iki katına çıkıyor. Bir düşünelim kurban bayramı, insanların paraya ihtiyacı var, sosyal bir devletin bayramda memuruna yardım yapması gerekirken, bu yardımı yapmadığı gibi bir de maaşından kesinti yapıyor. Bu olacak iş değildir. Öğrenmenin çocuğu dünyaya geliyor. Baba izin alıyor, üstelik ister istemez masraf ortaya çıkıyor, devletin yardım yapması gerekirken tam aksine maaşından kesinti yapıyor. Biraz kaba olacak ama sanki devlet adeta pusuda bekliyor, birinin çocuğu olsa da veya 2 gün hasta olsa da ben de hemen maaşından kesinti yapayım der gibi…

Hepimiz ölümlü dünyada yaşıyoruz. Hepimizin bir yakını vefat ediyor. Bu durumda ister istemez hesapta olmayan bir takım maddi harcamalar ortaya çıkıyor. Devletimizin bu gibi durumlarda çalışanının yanında olması lazımken, tam tersi maalesef okula devam edemediği için hemen maaşından kesinti yapıyor. Maalesef artık Annem, babam veya bir yakınım hafta sonu ölse devlet de benim maaşıma dokunmasa diye  Allah'a dua eder duruma geldik. Artık,  yıl başı tatili olan 1 ocak, işçi bayramı olan 1 mayıs gibi günlerin hafta sonuna denk gelmesi için dua eder olduk.

Bu yapılan kesintiler az bir kesinti değildir. Bir de karı koca öğretmen ise hesapta olmayan kesinti iki katına çıkıyor. Not: ek ders de sonuçta maaşın bir kalemidir. Ek dersten yapılan kesinti maaştan yapılan kesinti gibidir. Sonuçta aylık gelirimiz azalmış oluyor. Umarım devletimiz maaş karşılıklarındaki çarpıklığı ve bu çarpıklığı en yakın zamanda giderir.

 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder